De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 292,90 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,7 procent en eindigde op 497,49 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 1,2 procent.

De beurs in Madrid won 0,3 procent. Beleggers waren opgelucht dat Spanje ondanks de financiële problemen met succes 2,1 miljard euro wist op te halen op de obligatiemarkt.

Redelijk optimistisch

De uitspraken van Bernanke boden weliswaar geen uitzicht op hulpmaatregelen, maar waren ook geen reden voor onrust. Bernanke leek juist redelijk optimistisch ondanks de bedreigingen voor het herstel. ,,Ondanks economische problemen in Europa, blijft de vraag naar Amerikaanse producten redelijk”, zei de Fed-voorzitter. Hij verzekerde dat de Federal Reserve klaar blijft staan om ,,in te grijpen als de Amerikaanse economie dat nodig heeft”.

De centrale bank van China verraste de financiële markten donderdag door het belangrijkste rentetarief in het land met 0,25 procentpunt te verlagen. Het is de eerste renteverlaging sinds de internationale recessie van 2009. De lagere rente is bedoeld om de afzwakkende economische groei te ondersteunen. Economen hadden verwacht dat China pas volgend jaar tot deze stap zou overgaan.

Merkel

Eerder op de dag liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten dat Duitsland samen met andere bereidwillige Europese landen wil werken aan een sterkere politieke en economische unie. ,,We hebben meer Europa nodig'', stelde Merkel. Volgens de bondskanselier hoeft de integratie niet voor alle landen even snel te gaan.

In de AEX sloot bodemonderzoeker Fugro bovenaan met een winst van 2,2 procent. PostNL was de grootste daler met een in van 4,6 procent. Supermarktconcern Ahold zette de daling voort en leverde 1,3 procent in.Ahold verloor woensdag al ruim 4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Ballast Nedam

Ballast Nedam zakte 1,3 procent. Het Openbaar Ministerie en de FIOD verdenken het bouwbedrijf van belastingfraude. Ballast Nedam heeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd.

De euro zat in de lift en was 1,2565 dollar waard, tegen 1,2518 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 85,24 dollar per vat terwijl Brentolie juist 0,2 procent goedkoper werd op 100,44 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl